Nier uit de printer


nier

‘Het is net koekjes bakken’, zegt chirurg Anthony Atala over een nieuwe manier om donornieren te kweken. Hij haalt een nier uit de printer.

Op TED-conferenties gebeurt altijd wel wat bijzonders. Deze bijeenkomsten over technologie, creativiteit en entertainment trekken vrije geesten aan. Maar op de laatste TED in Long Beach (VS) gebeurde wel iets heel bijzonders: er werd een nier gemaakt.

Chirurg Anthony Atala van het Wake Forest Institute of Regenerative Medicine toonde een nieuw soort 3D printer voor lichaamsdelen. Daarmee maakte hij live een (niet werkende) nier. Voor deze printer is een stukje lichaamsweefsel van een patiënt nodig. Dat wordt door de machine bestudeerd, die het weefsel namaakt en er een nieuwe nier van kan maken.

De printertechnologie staat nog in de kinderschoenen, maar deze manier van nieren maken belooft veel voor de toekomst. Patiënten hoeven niet meer te wachten tot een donornier beschikbaar komt, maar kunnen gewoon naar de printer lopen. Super makkelijk. ‘Het is net koekjes bakken’, aldus Atala.