Nepvulkaan moet milieu redden


Een vulkaan barst nooit uit als je het nodig hebt. Daarom gaan onderzoekers het nabootsen. Voor het milieu.

Het jaar was 1815. In Nederlands-Indië barst de vulkaan Tambora uit met zó veel kracht, dat tonnen en tonnen as in de atmosfeer terecht komen. Dat houdt het zonlicht tegen, waardoor 1816 bekend komt te staan als ‘het jaar zonder zomer’. Er valt sneeuw in Europa in juni. Oogsten mislukken.

De krater van de Tambora. Foto: Jialiang Gao (peace-on-earth.org).

Mensen die proberen het broeikaseffect te verminderen, vinden het geval van de Tambora erg interessant. Als een vulkaan zou uitbarsten met dezelfde kracht, dan zou het de opwarming van de aarde tenminste tijdelijk stoppen.

Alleen, een vulkaan barst nooit uit als je het nodig hebt. Daarom willen onderzoekers een uitbarsting nabootsen. Een team van de University of Bristol (GB) wil een heliumballon oplaten met daaronder een kilometer lange tuinslang. Daaruit moeten fijne druppeltjes water worden gesproeid. Ze willen daarna meten of het zonlicht wordt tegengehouden.

Een schematische weergave van het plan uit Bristol.

Er worden momenteel meer plannen gesmeed om de opwarming met nepvulkanen tegen te gaan. Het Amerikaanse bedrijf Intellectual Ventures heeft patent aangevraagd op een systeem om op 20 kilometer hoogte zwaveldioxide uit te stoten, opnieuw via ballonnen. Bij Tambora was het ook zwaveldioxide op die hoogte dat het zonlicht tegenhield.

Als de opwarming van de aarde doorzet, zullen landen betalen om het af te laten koelen, denkt Intellectual Ventures, geleid door het voormalige hoofd technologie van Microsoft. Of de mensen uit Bristol ook dollartekens in de ogen hebben, is niet bekend.

Follow Faqtman on Twitter