Nederlandse vinding: shapeshiftende meubels


zelfvouwende tulp

Onderzoekers aan de TU Delft hebben met behulp van origami en 3D-printing platte objecten gemaakt die zichzelf tot driedimensionale constructies kunnen vouwen. De constructies kunnen zichzelf volgens een vooraf geplande volgorde opbouwen, zodat sommige delen eerder samentrekken dan andere.

De afgelopen jaren heeft Amir Zadpoor van de TU Delft zich ontwikkeld tot een soort origamimeester. Zijn team combineert de traditionele Japanse papiervouwkunst met moderne 3D-printtechnologie om constructies te maken die zichzelf kunnen oprollen, draaien, plooien en vouwen tot allerlei 3D-objecten.

Meestal komt er veel handwerk kijken bij shape-shifting, zoals de techniek ook wel wordt genoemd. En het materiaal dat onderzoekers hier doorgaans voor inzetten is duur en niet overal verkrijgbaar. Maar in dit recente project heeft het team van Zadpoor een Ultimaker gebruikt, een van de populairste 3D-printers, en PLA, het meest gebruikte printmateriaal. Dat is spotgoedkoop, ongeveer 17 euro per kilo

Het team van Zadpoor is geslaagd door tijdens het printen het materiaal op bepaalde plekken uit te rekken. Het uitrekken wordt in het materiaal als geheugen opgeslagen. Wanneer de temperatuur wordt verhoogd, wordt het geheugen geactiveerd en wil het materiaal terugkeren in de oorspronkelijke toestand. Door ook de dikte en de rangschikking van de vezels in het materiaal af te wisselen, wisten de onderzoekers tweedimensionale structuren te maken die van vorm veranderen.

Botimplantaten liggen het meest voor de hand als toepassing van het onderzoek, maar het team denkt dat de shapeshifting-technologie op den duur ook tot andere ontwikkelingen kan leiden. ‘Ons onderzoek kan bijvoorbeeld ook nuttig zijn voor geprinte elektronica’, zegt Zadpoor. Maar hij ziet ook een toekomst voor zich waarin je bij IKEA een 2D-plaat kunt kopen. Thuis pak je deze uit en pas je een bepaalde prikkel toe, waarna de plaat vanzelf een gebruiksklaar meubelstuk wordt. Zadpoor: ‘Shapeshifting kan veel bestaande 2D-werelden omvormen tot 3D-werelden. Er hebben zich al partijen bij ons gemeld die interesse hebben om ermee te werken.’