Nederlands bedrijf wil eerste auto op zonne-energie maken


Lightyear One

Een Nederlandse onderneming wil in 2019 de eerste volledig door zonne-energie aangedreven auto op de markt brengen. De Lightyear One kan op een volle batterij naar verluidt 800 kilometer rijden. Dus ook als de zon niet schijnt, sta je niet stil. Voor wie wil, is de auto nu al te reserveren, voor een bedrag van 119.000 euro. De makers vragen wel een aanbetaling van 19.000 euro.

De mensen achter Lightyear One maakten deel uit van het Solar Team Eindhoven, dat meedeed aan de World Solar Challenge. Ook bouwden ze de eerste familieauto op zonne-energie. Nu ligt de lat een stuk hoger. De spaarzame beelden van de nieuwe auto tonen een ontwerp dat in de verte doet denken aan een Jaguar of een Tesla. Deze auto zou in onze contreien 10.000 kilometer moeten kunnen rijden, voor er stroom uit het stopcontact bijmoet.

Als de claim van Lightyear One klopt, dan heeft het Eindhovense team een enorme stap gezet richting de vergroening van het verkeer. Eerdere experimenten om elektrische auto’s uit te rusten met zonnecellen zijn op weinig uitgelopen. De stroom die via zonne-energie wordt opgewekt, is te zwak om een auto aan te drijven. De beste hoop was op cellen die zorgen dat conventionele elektrische auto’s een iets groter bereik krijgen, zogenoemde Solar Assisted Electric Vehicles.

Het lijkt er op dat Lightyear One die hobbel heeft overwonnen, wellicht door het gebruik van halfgeleider nanodeeltjes. Het bedrijf heeft vandaag op de gadgetbeurs CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas een prijs gewonnen voor de beste innovatie. Een van de mensen achter de auto is bovendien Gosse Boxhoorn, de grote man achter Solland Solar, de grootste Nederlandse producent van zonnecellen.

Het is dus met spanning wachten op de eerste geheel groene auto’s die op de markt komen. Wie serieuze belangstelling heeft, kan zich nu al opgeven voor een proefritje.