Nasa wil zon bombarderen


Leuk plan van Nasa: ze willen een sonde ter grootte van een personenauto in de zon laten storten.

Komen mooie plaatjes van, denken ze. De grote vraag is natuurlijk: waarom? Maar bij Nasa hebben ze een goede reden voor de missie, er zijn nog nooit plaatjes gemaakt van dichtbij de zon. Alle informatie die we hebben over onze ster, komt van minimaal duizenden kilometers afstand.

De Solar Probe Plus moet daar verandering in brengen. De bedoeling is dat dit ruimtevoertuig richting de zon vliegt en dan blijft vliegen. Daarbij zal de temperatuur van het voertuig oplopen tot ongeveer 1400 graden, terwijl de straling van de zon zo intens wordt, dat elektronica op hol zal slaan. Toch hoopt de Nasa dat het voertuig beelden en informatie zal blijven doorgeven tot (en misschien zelfs eventjes na) het moment dat het ding de zin in vliegt.

De zon, gefotografeerd door het Solar Dynamics Observatory op 30 maart 2010. Klik vooral op de vergroting voor het maximale beeld.

Nasa is vooral geïnteresseerd in de atmosfeer van de zon en de samenstelling van de buitenste laag van de ster. Aan boord zal een spectrograaf zijn, die tot het laatste moment analyseert uit welke deeltjes de zon precies bestaat. Het project kost in totaal 180 miljoen dollar.

Verwante artikelen:

Oog in de zon groter dan de aarde

Hoe kan de zon branden zonder zuurstof?

Zonnestorm in beeld