Nasa ontwerpt elektrisch vliegtuig


Sceptor

In 2019 moet ’s wereld eerste op batterijen vliegende vliegtuig de lucht in gaan. De Sceptor (Scalable Convergent Electric Propulsion Technology and Operations Research) krijgt liefst achttien verschillende motoren, die allemaal door elektriciteit worden aangedreven. Door gebruik te maken van veel kleine motoren, gaan de batterijen veel langer mee.

Maar het gebruik van negen motoren aan iedere vleugel blijkt ook meer lift te geven per eenheid van energie, blijkt uit testen die met de vleugels en motoren worden gedaan. Dankzij de elektromotoren is het vliegtuig bovendien zeer stil en in staat om met zeer lage snelheden te vliegen. Daarmee is het uitermate geschikt voor bijvoorbeeld geologisch onderzoek.

Het toestel is niet helemaal nieuw. De romp is van een Italiaanse Tecnam P2006T, een licht tweemotorig passagierstoestel. De vleugel is wel helemaal nieuw en door Nasa speciaal ontworpen voor deze test. Het vliegtuig zal negen passagiers kunnen vervoeren door de in totaal 500 kW aan energie. Dat staat gelijk aan 700 pk.