Muizen creperen van snelweglucht


Eenvoudig experiment: laat muizen lucht inademen van boven de snelweg en kijk wat er gebeurt. Niet echt om vrolijk van te worden.

De muizen in kwestie vertoonden namelijk vooral mankementen tussen hun oortjes. De snelweglucht (een mix van uitlaatgassen, fijnstof van remmen en banden en vermalen wegdek) zorgde voor fikse hersenbeschadigingen bij de knaagdiertjes.

De muizen werden 10 weken lang in totaal 150 uur blootgesteld aan de lucht, die een goede afspiegeling is van de walmen die je werkelijk tegenkomt in de buurt van een snelweg. Na deze periode hadden de knaagdieren een verslechterd geheugen, waren hun hersenen voortijdig oud geworden en hadden jonge muizen minder goed inwikkelde neuronen. Sommige muizen vertoonden symptomen die lijken op de ziekte van Alzheimer.

Hij kan niet tegen de snelweg. Wij wel? Foto: George Shuklin.

Dat levert twee vragen op:

Hebben mensen die in de buurt van de snelweg wonen hier ook last van?
en
Wat kunnen we tegen deze dodelijk cocktail doen?

Het antwoord op beide vragen heeft onderzoeker Caleb Finch van USC Viterbi School of Engineering in Los Angeles (VS) niet. Volgens hem is het wel waarschijnlijk dat wat slecht is voor muizen, ook bij mensen niet geweldig zal zijn voor de gezondheid. Maar meer onderzoek is nodig voor daar meer over bekend is, zo schrijft hij in het laatste nummer van het vakblad Environmental Health Perspectives.

Elektrische auto’s zijn in ieder geval niet de oplossing, want ook die produceren nog fijnstof, denkt Finch. Je hebt dan geen uitlaatgassen meer, maar het fijnstof dat door de wrijving tussen auto en weg wordt geproduceerd is waarschijnlijk minstens zo slecht als wat er uit de uitlaat komt.

Als we heel bescheiden een Nederlandse oplossing mogen aandragen waarover we vorig jaar schreven? Luchtzuiverend beton zou het leven voor muizen en mensen aangenamer maken. En dat voor slechts tien procent meer aanlegkosten per strekkende kilometer.

Follow Faqtman on Twitter