Moedermelk van een koe


Argentijnse en Chinese wetenschappers hebben een koe gemaakt die moedermelk geeft. Zitten we daar op te wachten?

Kom vooral niet aan moedermelk. Dat advies zou iedere onderzoeker moeten krijgen die melk wil maken voor baby’s zonder dat daar een vrouwenborst aan te pas komt. De moedermelkmaffia is goed georganiseerd en laat hun toorn neerdalen op eenieder die het waagt een alternatief voor de tepel voor te stellen. Zelfs als George Clooney er aan te pas komt.

Een groep Argentijnse wetenschappers heeft het desondanks aangedurfd om met iets nieuws te komen: een koe die menselijke moedermelk geeft. Biologen van het Nationale Instituut voor Agrarische Technologie (INTA) hebben een kalfje genaamd Isa twee menselijke genen gegeven die de aanmaak van moedermelk reguleren. Als Isa over twee jaar voor het eerst zelf kalveren werpt, zou ze moedermelk moeten geven.

Chinese wetenschappers maken het nog bonter. Daar zijn op de China Landbouwuniversiteit net driehonderd koeien ‘gemaakt’ met menselijke genen. Ook die moeten moedermelk gaan produceren.

Wat de Chinese en Argentijnse koeien gemeen hebben, is dat ze lysozym produceren, een stof die in grote hoeveelheden in menselijke melk zit. Lysozym helpt bij het afbreken van ziekteverwekkende bacteriën en het is belangrijk om een kind te helpen bij het opbouwen van een immuunsysteem.

'Koemelk?! Bah!'

De Chinezen willen hun melk binnen drie jaar ‘commercieel uitbuiten’, oftewel op de markt brengen. Van de Argentijnen zijn nog geen plannen bekend. De doelgroep zal waarschijnlijk bestaan uit moeders die niet genoeg melk produceren of die langere tijd gescheiden zijn van hun kroost.

Follow Faqtman on Twitter