Mobiele telefoon 38 jaar


Deze week is het 38 jaar geleden dat het eerste mobiele telefoongesprek werd gevoerd. Dat was schrikken voor omstanders.

Het was 1973, het jaar dat het Veronica Zendschip op het strand bij Scheveningen vastliep en Eddy Merckx de Amstel Gold Race won. In New York loopt begin april een man over straat met een vreemde nieuwe uitvinding: de mobiele telefoon.

Deze excentrieke wandelaar is Martin Cooper, een manager van Motorola.

Martin Cooper die het eerste telefoongesprek via een mobiel(tje) voert. Foto: Martin Cooper.
In zijn hand heeft hij het prototype van een telefoon die via radiostralen verbinding kan leggen met landlijnen.

Als allereerst belt Cooper naar Joel Engel bij Bell Labs, zijn grote concurrent, om te vertellen dat ze de race om de eerste mobiele telefoon te maken hebben verloren. Dan Maakt Cooper nog een paar telefoontjes naar journalisten om ze het goede nieuws te vertellen.

En dat allemaal terwijl hij over straat loopt. Mensen reageren verschrikt als ze de man in pak in het gigantische apparaat zien spreken. Niemand kan vermoeden dat in de nabije toekomst vrijwel iedereen zo’n ding zal bezitten.

Het duurde nog tien jaar voor het prototype van toen op de markt kwam. Pas in 1983 waren er voldoende zendmasten om de Motorola Dyna-Tac te gaan verkopen. Het ding kostte toen 2000 euro en was vooral bedoeld voor zakenmensen en beurshandelaren.

Follow Faqtman on Twitter