Mobiel bellen écht gevaarlijk


Mobiel bellen in de auto is gevaarlijk, zegt minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat. Terecht, schreven we vorig jaar al.

Een boete voor rijden terwijl je handheld aan het bellen bent kost 150 euro. Overdreven? Nee, zeggen psychologen van Western Washington University in de VS. Zij deden een experiment met mobiele bellers die gewoon moesten lopen.

Tijdens de wandeling aan de telefoon lieten de onderzoekers een man in een clownspak op een éénwielige fiets voorbij komen. Achteraf werd aan de bellers gevraagd of ze nog iets bijzonders hadden gezien tijdens hun gesprek. Slechts een kwart van alle proefpersonen meende zich een clown op een fiets te herinneren.

Nooit gezien, die clown.
Nooit gezien, die clown.

Daarnaast viel het op dat de bellers ook moeite hadden met lopen. In vergelijking met mensen die niet telefoneren tijdens het lopen waren ze langzamer, ze slingerden meer en ze hadden meer moeite om op koers te blijven.

Onderzoeksleider Dr. Ira E. Hyman kan aan de hand van zijn experiment maar één conclusie trekken: ‘je moet niet bellen als je aan het rijden bent.’

Bron.

Dit artikel verscheen op 21 oktober 2009 voor het eerst op de site.

Beeld: © Ron Sumners | Dreamstime.com