Robots grijpen om zich heen


Photo courtesy of Jaeyoun (Jay) Kim/Iowa State University

Robot-experts hebben microscopisch kleine tentakels ontwikkeld die kunnen dienen als de handen en vingers van kleine robots.

Dankzij de kleine tentakels kunnen robots veilig tere objecten hanteren. De meeste robots die iets moeten oppakken gebruiken twee knijpers waarmee ze objecten kunnen vastklemmen. De nieuw ontwikkelde tentakels kunnen veel zachtzinniger te werk gaan.

De onderzoekers demonstreren dit door een mier op te pakken en vast te houden door een tentakel om het kleine lichaam te krullen. De microscopische tentakels zijn ideaal voor medische toepassingen, omdat ze kunnen werken zonder weefsel en bloedvaten te beschadigen.

De tentakels zijn maar 8 millimeter lang en minder dan tiende millimeters breed. Ze zijn gemaakt van een soort kunststof dat tot een zacht rubber kan worden gevormd. Jaeyoun Kim van de Amerikaanse Iowa State University werkt al een decennium met het materiaal en patenteerde al eerder een proces om er kleine draden van te maken.

Kim en zijn collega’s laten de kleine tubes buigen door één uiteinde af te sluiten en er een beetje lucht in te pompen. De luchtdruk en de variërende wanddikte van de buisjes zorgen ervoor dat ze zich gaan krullen, net zoals tentakels in de natuur. Het was al langer een wens om die kunst van de natuur levensecht na te doen, maar tot nu toe lukte dat alleen met centimeters lange tentakels.