Metaalglas uitgevonden


Een telefoon van glas? Een doorzichtig vliegtuig? Het is vanaf nu mogelijk dankzij de uitvinding van zeer stevig glas.

Het is de heilige graal van materiaalonderzoekers: glas dat zo stevig is als metaal. De toepassingen zijn eindeloos: van architectuur tot doorzichtige iPads, met metaalglas ontstaat een heel nieuwe wereld.

Welnu, het is zover.

Aan de universiteit CalTech in de Verenigde Staten zijn materiaalkundigen er in geslaagd om onderdelen van glas te maken die zo stevig zijn als metaal.

Goede toepassing: de ramen van ruimtevaartuigen. Dit is een ruit van een Shuttle na een aanvaring met een stuk ruimteafval.

Een lesje materiaalkunde: waarom is glas doorzichtig en metaal niet? Glas en metaal hebben totaal verschillende structuren. In metaal liggen de atomen georganiseerd naast elkaar, waardoor je er niet doorheen kunt kijken; in glas liggen de atomen kriskras door elkaar, wat betekent dat er licht doorheen kan vallen.

De georganiseerde structuur van metaalatomen komt doordat afkoelend metaal van binnen kristallen vormt. CalTech onderzoekers zijn er al in de jaren zestig in geslaagd een metalig glas te maken dat die kristallen niet vormt. Maar daarmee konden slechts zeer kleine en alleen vormloze objecten worden gemaakt.

Nu kunnen ze die knikkers bij elkaar gooien, omsmelten en in elke gewenste vorm maken. Dat doen ze door metaal in zeer korte tijd te verhitten met een grote hoeveelheid elektriciteit. Het metaal smelt daardoor en wordt in een mal gegoten. Door de snelheid van dat proces vormen zich geen kristallen, waardoor het glas doorzichtig blijft. Zo kun je doorzichtige onderdelen maken die net zo sterk zijn als titanium.

En daarmee is de glazen auto een mogelijkheid geworden. Of doorzichtige dakpannen. Wie nog meer handige toepassingen kan bedenken: reageer!

Follow Faqtman on Twitter