Noord Korea: ontvoerdersstaat


Sinds de Noord Korea werd gesticht in de jaren vijftig zijn naar voorzichtige inschattingen enkele honderden, misschien wel duizenden mensen van buiten Noord Korea naar het land gehaald. Van het leeuwendeel daarvan is nooit meer iets vernomen. Vooral als de militaire spanningen met buurland Zuid Korea weer eens oplopen, zoals nu, neemt het aantal verdwijningen toe.

De meeste ontvoeringen zijn Zuid Koreaanse vissers, die te dicht bij de kust van hun noordelijke buurland terecht zijn gekomen. Vermoed wordt dat ze door Noord Korea worden gebruikt om te helpen bij de voedselvoorziening.

Ook bij de grens worden nog wel eens mensen opgepikt en meegenomen naar de communistische heilstaat. Dat gebeurt zowel aan de grens met Zuid-Korea als aan de grens met China, waar de twee Amerikanen zijn meegenomen. Volgens de laatste cijfers zijn er bijna 500 mensen zo verdwenen.

Vandaar dat toeristen die de grensstreek bezoeken, tegenwoordig een formulier moeten ondertekenen dat ze weten dat ze kunnen worden meegenomen. Dan kun je later de touroperator niet aansprakelijk stellen.

Noord Korea ontvoert soms mensen om bepaalde vaardigheden te importeren die ze zelf niet bezitten. De bekendste Koreanen die naar het noorden zijn ontvoerd zijn de Zuid-Koreaanse regisseur Shin en zijn vrouw Choi, een actrice.

Ze moesten voor de filmgekke dictator Kim Jong-il de Noord-Koreaanse filmindustrie op poten zetten. Omdat er in Noord-Korea niemand was die dat kon, werden zij maar ontvoerd. Shin maakte voor de dictator zelfs een film over een monster, getiteld Pulgasari. Shin en Choi ontsnapten tijdens een tournee door Europa.

De grens met Zuid Korea is een ideale plek om mensen te ontvoeren. Hier is een Noord Koreaanse soldaat te zien op een foto genomen door een Faqt redacteur vanuit Zuid Korea, vorig jaar juni.
De grens met Zuid Korea is een ideale plek om mensen te ontvoeren. Hier is een Noord Koreaanse soldaat te zien op een foto genomen door een Faqt-redacteur vanuit Zuid Korea, vorig jaar juni.

Ook Japanners zijn populaire slachtoffers van kidnapping. In de loop der jaren zijn enige tientallen Japanners naar Korea gehaald om Japanse les te geven aan Noord-Koreaanse spionnen. Van de meeste ontvoerden is daarna nooit meer iets vernomen.

Dezelfde grenswacht, uitvergroot.
Dezelfde grenswacht, uitvergroot.

Noord-Korea is zo knettergek, dat Zuid-Korea en Japan er niet een al te groot punt van maken. Voor je het weet vliegen de nucleaire raketten over en weer. Soms is er even een lichtpuntje. Een paar jaar geleden heeft Noord-Korea de ontvoering van 13 Japanners toegegeven. Een paar Japanners werden toen zelfs vrij gelaten,
het meest mensen die als kind waren ontvoerd.

De Verenigde Naties doet opmerkelijk weinig aan de staatskidnappers. Er zijn volgens overlopers uit het noord ook ontvoeringen geweest in Thailand, Singapore, Libanon Roemenië, Italië en – volgens de Japan
Times – zelfs Nederland.

Er zijn bovendien aanwijzingen dat er twintig jaar geleden behoorlijk wat mensen uit Joegoslavië zijn gekidnapt door de Noord-Koreanen. Zakenmensen die Kim Jong-il hebben bezocht, weten te melden dat
hij Europese vrouwen heeft rondlopen die hem bedienen. Of die vrijwillig bij de grote leider werken, dat is niet bekend.