Mars in 39 dagen


Van hier naar daar in 39 dagen. Over een paar jaar al? Foto: Matthias Echters.

Een voormalig astronaut heeft een plasma-motor uitgevonden. Kun je lekker snel door het heelal.

De neus van het ruimtevaartuig staat in de goede richting. De kapitein wijst naar een verre ster en geeft het teken dat de motor kan ontbranden. Met gigantische kracht stuwt de plasmastraal het voertuig vooruit.

Het lijkt op een scène uit Star Trek, maar als het aan astronaut Franklin Chang Díaz ligt, is het hoe we over een paar jaar door de ruimte reizen. Chang Díaz heeft een raketmotor ontworpen die werkt op argon gas dat zo heet wordt gemaakt als het binnenste van de zon. Het spuit achter uit de motor met een snelheid van 50 kilometer per seconde. Daardoor kan een raket zulke hoge snelheden bereiken dat het maar 39 dagen duurt om naar Mars te gaan.

Nasa heeft het bedrijfje van Chang Díaz aangemoedigd om verder te gaan met het uitwerken van de motor. Er is gisteren een overeenkomst gesloten om de plasma motor te gaan testen in de ruimte, het ding werkt alleen in het luchtledige. Wellicht kunnen we dan over een paar jaar al in anderhalve maand naar Mars. Zoals de kapitein van de Enterprise zou zeggen: make it so.

Follow Faqtman on Twitter