Machines volgende stap in evolutie


Nederlandse bioloog Gerard Jagers op Akkerhuis denkt dat de volgende stap in de evolutie een technische levensvorm zal zijn die kan leren en zijn ervaring met anderen kan delen.

Biologen zijn ‘slordig’ als het om de evolutie gaat, vindt Jager op Akkerhuis, ze vergelijken appels en peren met elkaar. Terwijl het zo makkelijk is: individuele deeltjes ordenen zich in de loop van de evolutie naar groepen deeltjes. Bijvoorbeeld: moleculen vormen chemische mengsels en organismen vormen een ecosysteem. Eenvoudig wordt complex.

Er zit dus een hiërarchie in het leven, iets dat tot nu toe bijna geen rol speelt, zegt Jagers of Akkerhuis. Dit belemmert de biologie. Na langdurig onderzoek komt hij met een hiërarchie die de evolutie een pikorde geeft.

Een tweenbot, een experiment om robots in New York los te laten en ze laten helpen door voorbijgangers. Evolutie is het als de Tweenbots daarvan leren en zelf kinderen krijgen, de botjes.

En wie die pikorde volgt, kan alleen maar tot de conclusie komen dat de volgende stap in de evolutie machines zullen zijn. Machine die intelligent gedrag vertonen, gebaseerd op een neuraal netwerk dat voldoet aan de definitie van leven.

Zo’n systeem verbetert de menselijke gewoonte om informatie op te slaan en door te geven aan een nieuwe generatie. Computers, robots en andere machines kunnen beter leren en vergeten immers niet – tenzij je hun geheugen wist. Dat geheugen en die vaardigheden moet de computer dan nog wel leren doorgeven aan de volgende generatie – die door de computer zelf moet worden gebouwd, maar dan hebben we een nieuwe stap in de evolutie. Wie wel eens bestanden van een oude op een nieuwe computer heeft geprobeerd om te zetten, weet dat we daar nog niet zijn.

Jagers op Akkerhuis promoveerde maandag op deze these aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Verwante artikelen:

Ik Robot, jij helpen?

De engste, armloze robot

Nieuwe levensvorm: Avidians