Maakt elektrosmog reporters gek?


De lijst met Amerikaanse en Canadese reporters die op televisie onzin beginnen uit te kramen wordt steeds langer. Is elektrosmog de oorzaak van hun spraakgebrek?

Mark McAllister van de Toronto Global News was twee weken geleden net bezig aan een analyse van de no-fly zone boven Libië, toen hij ineens onverstaanbaar werd.

‘More than sifty four eightteen fighter jets are spending about as much as twenty and about ready to assist six hundred, hundred deployed over the an amount needed’, zo kraamde hij uit. Wie de video van de arme journalist bekijkt, ziet dat hij zelf weet dat er iets mis is, hij excuseert zich zelfs. Maar toch blijft hij dapper spreken, onbegrijpelijk voor iedereen.

Zou het geval McAllister alleen staan, dan kon je het afdoen als een oververmoeide reporter die duidelijk te lang zijn bed niet heeft gezien. Maar het afgelopen jaar zijn in de VS en Canada meerdere televisiepresentatoren geweest die van het ene moment op het andere onzin gingen verkondigen. Zelfs Judge Judy Cheindlin (in Nederland ook op televisie geweest) moest opnames stop zetten nadat ze onbegrijpelijke zinnen ging uitspreken.

Wat is er aan de hand? Mensen die geloven in samenzweringstheorieën denken dat de reporters het slachtoffer zijn geworden van een geheim Amerikaans wapen. Deze ‘hersenklutser’ zou worden ingezet om tegenstanders tijdelijk gek te maken. Maar als er al een dergelijk wapen zou zijn – en daarover is weinig bekend – waarom test het leger dat ding dan zo in het openbaar? Je zou een dergelijk wapen juist geheim willen houden.

De officiële verklaring is soms dat de wartaal wordt veroorzaakt door migraine. Daardoor zouden hun hersens tijdelijk verkeerde signalen doorsturen. Dat kan natuurlijk, maar waarom heeft één bepaalde beroepsgroep – mensen die op televisie komen – daar zo vaak last van?

Het lijkt mogelijk dat deze journalisten en prestentatoren last hebben van elektrosmog. In onze moderne maatschappij stralen veel machines, zoals het scherm waarop je dit artikel leest, elektromagnetische straling uit. Dat gebeurt in kleine doses, waardoor je er geen last van hebt.

De apparatuur in een televisiestudio of reportagewagen kan echter dermate hoge niveaus van straling uitzenden, dat iemand die daar gevoelig voor is tijdelijk de kluts kwijt raakt. Elektrosmog noemen wetenschappers dat ook wel.