Maak tricorder, verdien 10 miljoen


De volgende X-Prize, de wedstrijd voor technische doorbraken, is bekend. Ontwerp iets uit de wereld van Star Trek.

Kijkers naar de science fiction serie Star Trek zijn allemaal bekend met de tricorder. Als een bemanningslid op een gevaarlijke missie gewond raakt, dan houdt de doktor een machientje boven zijn of haar lichaam en spreekt een zin uit als ‘ze heeft interne bloedingen, we moeten haar snel aan boord krijgen’.

Zou het niet handig zijn om zo’n machientje ook in het echte leven te hebben? Dat dachten de mensen achter de X-Prize ook. Deze prijs, meestal miljoenen dollars groot, wordt uitgeloofd aan de eerste persoon die een bepaalde technische doorbraak weet te forceren. De bekende X-Prize bestaat uit 20 miljoen dollar (ter beschikking gesteld door Google) voor de eerste private organisatie die een robot op de maan weet te zetten.

Nu is er een nieuwe prijs: 10 miljoen dollar voor de uitvinder die een tricorder weet te maken, een machine die met een snelle scan van adem, urine of speeksel vaststelt wat er mis is met een patiënt. De prijs kan vanaf 2012 worden opgehaald. Het geld wordt ter beschikking gesteld door IT-bedrijf Qualcomm.

Follow Faqtman on Twitter