Lifi komt er aan


licht

Zit je lekker? Met je telefoon op het wifi netwerk? Over een paar jaar vind je dat waarschijnlijk erg ouderwets en vooral tergend langzaam. Een nieuw soort netwerk komt er namelijk aan, met de naam lifi. Dit netwerk gebruikt geen radiostralen om informatie over te brengen, maar licht.

Door een licht heel snel te laten knipperen, wordt als het waren een morsecode geseind die door een ontvanger weer kan worden opgepikt. Dat knipperen gaat zo snel, dat het menselijk ook het niet waarneemt. Het licht kan bovendien zo zwak zijn, dat je het niet eens ziet.

Lifi is uitgevonden aan de University of Edinburgh in Schotland in 2011, maar wordt nu pas grootschalig getest. Dat gebeurt door het Estse bedrijf Velmenni, dat in verschillende fabrieken en kantoren een lifi-systeem heeft neergezet.

Die eerste tests laten zien dat datasnelheden van 1 GB per seconde mogelijk is, daarmee is het systeem honderd keer sneller dan wifi. In het lab zijn zelfs snelheden van 224 gigabits per seconde gehaald, het equivalent van 18 films per seconde, volgens Velmenni.

Lifi gaat niet door muren heen, dat lukt licht niet. Maar het weerkaatst wel om een hoekje, waardoor het uitstekend geschikt is voor kantoren. Ook is het bruikbaar op plekken waar radiografische straling schade kan aanbrengen aan apparatuur, zoals ziekenhuizen en vliegtuigen.