Lees de krant op je contactlens


Foto: © MinervaStudio | Dreamstime.com

Over een paar jaar knipper je even met je ogen en je Facebookpagina staat op je netvlies. Even de status van een paar vrienden checken. Dan knipper je nog een keer en daar is de verkeersinformatie, of een grappig filmpje op YouTube.

Het klinkt als science fiction, maar momenteel worden contactlenzen getest die je laten surfen op het net en tegelijkertijd kunnen dienen als verrekijker. Ze bevatten een kleine antenne om via wifi of bluetooth signalen te ontvangen van een smartphone. Die worden dan via piepkleine led-lampjes op de lens geprojecteerd, zodat je het ziet alsof de beelden in je oog plaats vinden.

De nieuwe lenzen zijn het idee van Babak Parviz, contactlensspecialist van de universiteit van Washington in de VS. Hij ‘bakt’ nanodeeltjes in contactlenzen en maakt het zo mogelijk om meer informatie aan het oog te geven terwijl de lens toch gewoon doorzichtig blijft.

De mogelijkheden van deze technologie lijken eindeloos. Je kunt satellietnavigatie in je oog krijgen of televisie kijken zonder televisie. Tijdens een wandeling in de bergen kun je inzoomen op een verre top zonder verrekijker.

De nieuwe lenzen zijn uitgetest op konijnen die er zonder moeite mee rondliepen. De volgende test is op mensen, zo vertelde Parviz op een persconferentie.