Laserwapen klaar voor gebruik


We kennen ze uit films als Star Wars: laserwapens. Maar het is geen sci-fi meer, de eerste generatie is klaar voor de strijd.

Tijdens de vliegshow van Farnborough in Engeland vertoonde het Amerikaanse defensiebedrijf Raytheon een video (zie onderaan) van hun nieuwe laserwapen in actie. Op de video is te zien hoe een laser op een schip een onbemand vliegtuig tijdens de vlucht in brand zet. Deze drone stort kort daarop in zee.

Lasers worden al jaren ontwikkeld voor gebruik als wapens. Het probleem tot nu toe was echter dat ze veel te groot en zwaar waren en dat er enorme hoeveelheden energie nodig waren om er genoeg kracht uit te halen. Raytheon beweert al die problemen te hebben opgelost door een solid state laser te bouwen, dat is een laser die zijn straal niet bundelt door een chemische reactie, maar via een kristal.

Het lijkt wel Star Wars: een laser schiet een vliegtuig neer vanaf een marineschip. Foto: Raytheon.
Het lijkt wel Star Wars: een laser schiet een vliegtuig neer vanaf een marineschip. Foto: Raytheon.

Deze nieuwe laser is minder groot en minder gevaarlijk om af te schieten. Bovendien is het ding precies, want je kunt er blijkbaar een vliegtuig mee raken vanaf het dek van een schip dat rolt en stampt op de golven. Volgens Raytheon komt dat omdat ze de laser hebben ingebouwd in een bestaand Phalanx verdedigingswapen.

Of en wanneer de Amerikanen dit wapen voor de marine en luchtmacht gaan kopen is onbekend. Maar de succesvolle demonstratie van de laser zal de interesse van generaals ongetwijfeld hebben gewekt. De kans dat een laser binnen vijf jaar in een conflict wordt gebruikt, lijkt groot.