Koolstofsplitter is doorbraak schone energie


schoorsteen

Aan de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) in Zwitserland is een uitvinding gedaan die waarschijnlijk meer voor het klimaat gaat doen dan alle verdragen en afspraken bij elkaar. De Zwitsers hebben een zogenoemde koolstofsplitter uitgevonden, een apparaat dat loopt op vervuilende kooldioxide en er schone brandstoffen en dus energie van maakt.

Wat dit zo’n geweldige uitvinding maakt, is dat de vinding loopt op vervuiling. Het haalt het broeikasgas kooldioxide (CO2) uit de lucht en leidt het langs een katalysator die de atomen uit elkaar haalt. Wat overblijft is zuurstof en koolmonoxide. Dat eerste gas ademen we iedere dag en kan worden vrijgelaten in de atmosfeer. Dat tweede gas is slecht voor mensen, maar kan wel dienen als grondstof voor brandstof.

De Zwitsers wisten er namelijk waterstof aan toe te voegen, waarmee het in een verbrandingsmotor kan worden gebruikt.

Het hele systeem loopt op zonne-energie en levert 13,4 procent meer energie op dan het kost. Dat betekent dat je deze vinding bij een bron van CO2 kunt plaatsen en dat het resultaat niet alleen is dat de vervuiling verdwijnt, maar dat je er brandstof voor terugkrijgt. Of je zet het bij een grote zonnefarm, waarbij het overtollige energie kan opslaan in de vorm van synthetische benzine. In beide gevallen wordt in ieder geval het milieu schoner.

Wetenschappers hebben eerder koolstofsplitters gebouwd, maar die hadden altijd meer energie nodig dan ze opleverden. De Zwitsers zijn in staat geweest om een relatief goedkope oplossing te bouwen die wel wat oplevert. Dat komt door het materiaal dat ze gebruikten. Tot nu toe werd koper ingezet als katalysator om de chemische reactie van het splitsen in gang te zetten.

De Zwitsers gebruiken dat materiaal ook, maar hebben het voorzien van een zeer dun laagje tin. Die combinatie houdt beter de warmte vast die vrijkomt bij het proces van splitsen van de verschillende atomen. Die warmte kan weer worden ingezet om brandstof te maken, waardoor de efficiency van 13,4 procent is bereikt.

Het hele proces staat beschreven in het huidige nummer van Nature Energy.