Klussende robot bouwt maanhuis


Japanners denken vooruit. Nu ze het idee hebben opgevat om een basis op de maan te maken doen ze het lekker niet; Robots kunnen het beter.

Japanse kluskoning
Japanse kluskoning

Hoewel de Amerikanen er al jaren over praten, lijken de Japanners het nu eindelijk te gaan doen: het bouwen van een basis op de maan. Maar eigenlijk gaan ze het helemaal niet doen. De Japanners willen namelijk niet zelf met een hamer en wat spijkers naar de maan, maar laten robots een basis voor andere robots maken.

Dit project is een duur grapje, er is nu al 2.2 miljard dollar voor uitgetrokken door het JAXA, de Japanse ruimtevaart organisatie. Ze willen de bouw-robots rond 2015 op de maan aan de bouw laten beginnen en rond 2020 moeten de robots het bouwwerk opleveren. De robots zullen hypermodern zijn, het beste wat Japan, en daarmee de wereld, te bieden heeft. Zo zijn ze niet alleen slim en geweldig in multitasken, ook kunnen ze zichzelf repareren. Het is immer niet zo makkelijk om even een monteur langs te sturen.

Proefopstelling. De Japanse robots zullen in 2015 op de maan staan.
Proefopstelling. De Japanse robots zullen in 2015 op de maan staan.

De bouwers zullen worden gevoed door zonnepanelen, filmen met HD camera’s en zullen worden voorzien van tientallen hoogwaardige technische snufjes waar je u tegen zegt. Een raket zal af en toe wat rotsmateriaal terug naar de aarde sturen om het te bestuderen.

Hoewel de robots voornamelijk vanaf de aarde bestuurd worden, moeten ze ook een aantal beslissingen zelf gaan nemen. Door echt na te denken moeten ze behoorlijk autonoom kunnen werken.

Bij de zuidpool van de maan moet het gaan verrijzen: het optrekje van de eerste lichting bewoners in 2020. Ook dit onderkomen wordt van stroom voorzien door zonnepanelen en moet een testhuis zijn voor latere menselijke bewoners.

Zelfs als de deadline van 2020 niet gehaald wordt dan is dit project goed voor de wetenschap en technologische ontwikkeling van Japan en de wereld. Zoveel nieuwe kennis en zoveel nieuwe snufjes als die nodig zijn voor dit project verzin je immers niet zomaar. En wie weet redden ze het zomaar, die Japanners. Niemand dacht ook dat de Amerikanen zo snel een man op de maan konden brengen.

Foto: Flickr