Kleine drone genoeg om vliegtuig te laten neerstorten


drone in vliegtuigvleugel

Het aantal incidenten met drones die in de buurt van vliegtuigen komen, blijft wereldwijd stijgen. Het is niet de vraag of, maar wanneer een drone in aanraking komt met een groot verkeersvliegtuig. Maar zou dat erg zijn? Hoe ziet het eruit als een kleine quadcopter in aanraking komt met bijvoorbeeld een vleugel?

Om die vraag te beantwoorden hebben onderzoekers van de University of Dayton (VS) een drone met een soort kanon op de vleugel van een klein vliegtuig afgeschoten. Ze stelden het kanon zo af, dat de aanvaring plaatsvond bij een gesimuleerde snelheid van 380 kilometer per uur. Dat is ongeveer de snelheid waarmee een vliegtuig landt.

Het ging om een drone van 1 kilo die vrij verkrijgbaar is. Om de test compleet te maken, werd ook een kwak gel ter grootte van een flinke vogel op de vleugel afgeschoten. Beide beschadigden de voorkant van de vleugel, maar de schade door de gel was slechts oppervlakkig. De drone drong echter diep in de vleugel door en beschadigde de structuur van de vleugel.

De impact was zelfs zo groot dat een vliegtuig er in voorkomende gevallen door zou kunnen neerstorten. Een van de belangrijke ‘dragers’ van de vleugel was namelijk verbogen. Daarmee zit het ding aan de rest van het vliegtuig vast. Ook al ging het hier om een klein toestel, de omvang van de schade doet de onderzoekers vrezen dat ook een groter exemplaar ernstig beschadigd kan raken.

Hun advies is dan ook om drones aan meer regels te onderwerpen. Bijvoorbeeld door de verplichting in de wet op te nemen dat een drone makkelijk uit elkaar valt na een botsing. Daarmee zou het zelf het grootste gedeelte van de energie van de klap opvangen.