Kinderen hebben neus voor technologie


Computerfabrikanten zouden kinderen in dienst moeten nemen. Die kunnen technologische ontwikkelingen voorspellen.

Kinderen voelen aan wat de toekomst brengt op het gebied van media en technologie. Onderzoekers van adviesbureau Latitude vroegen kinderen wereldwijd om voorspellingen te doen over de mogelijkheden die computers in de toekomst zouden bieden.

De ondervraagde kinderen bleken niet alleen goed te voorspellen in welke richting de ontwikkelingen gaan, ze kwamen zelfs met specifieke voorbeelden van technologie waar programmeurs al aan werken.

Kinderen hebben een neus voor technologie. Foto: Tammra McCauly (Flickr)

In het algemeen denken kinderen dat de virtuele en de werkelijke wereld meer geïntegreerd zullen worden. Meer dan driekwart rekent op computers die in hun communicatie meer op mensen lijken. Computers moeten gesproken opdrachten verstaan, gebaren begrijpen en het liefst ook gedachten kunnen lezen. Kinderen denken dat robots die op een menselijke manier bediend kunnen worden de toekomst hebben.

Maar ze geven ook praktische voorbeelden van nieuwe technologieën, waarvan sommige zelfs al in voorbereiding zijn. Zo voorspelden de kinderen een recente update van Google Image Search, waarbij je kan zoeken op een plaatje in plaats van op een woord. Ze verwachten ook dat computerspellen in de toekomst reageren op je karakter en je manier van spelen. Dat is een idee waarover de ontwerpers van games al enige tijd brainstormen. Verder voorzien kinderen een reeks nieuwe toepassingen voor robots.

Kinderen verwachten verder dat bijvoorbeeld Bratz-poppen, Playmobil en Lego straks in computerspellen geïntegreerd worden. Ze kunnen dan met hun eigen speelgoed meedoen aan een virtueel spel. Ook dat is in ontwikkeling.

Tot slot een geruststelling voor ouders: kinderen willen niet alleen spelen met computers, ze verwachten ook dat ze er nieuwe kennis en vaardigheden mee opdoen.

Follow Faqtman on Twitter