Kevers als spionnen


Ga je een geheim vertellen? Kijk dan eerst of er geen kever op de muur zit. Die kunnen microfoontjes bij zich hebben.

Het hoofdkantoor van een generaal, ergens in de nabije toekomst. Terwijl de generaal met zijn staf een geheime missie voorbereidt, zit op de muur van zijn kantoor een kever mee te luisteren. Als het gezelschap naar een andere kamer loopt, vliegt de kever gewoon mee.

Zo ongeveer zien onderzoekers van de universiteit van Berkeley de toekomst van spionage. Ze hebben Afrikaanse kevers omgebouwd tot spionnen waar 007 nog een puntje kan zuigen. Het beestje heeft op zijn rug een microfoontje waarmee gesprekken opgevangen kunnen worden. Zo kan er onopvallend worden afgeluisterd.

Maar hoe komt het microfoontje op de juiste plek? Daarop hebben de onderzoekers iets gevonden: ze besturen het insect zelf. Door implantaten in het zenuwstelsel van het dier kunnen ze de kever als een speelgoedvliegtuigje elke kant op laten vliegen. Zie de video.

Met hulp van een laptop kan het insect tot op de centimeter nauwkeurig worden bestuurd. Het is voor het eerst dat wetenschapper er in zijn geslaagd op deze manier een dier tot een biologische robot te maken.

Er zijn experimenten gedaan met allerlei kevers, van twee tot twintig centimeter lang. Het U.S. Defense Advanced Research Projects Agency heeft het onderzoek gefinancierd. Het Amerikaanse leger en de CIA zouden al belangstelling hebben voor de nieuwste rekruten.

Spionagekever met besturingsimplantaat en microfoon. Foto: UC Berkeley
Spionagekever met besturingsimplantaat en microfoon. Foto: UC Berkeley