Kerncentrales op breuklijnen


Kerncentrales worden lang niet altijd op slimme plekken gebouwd, dat blijkt in Fukushima. Waar staan in Europa nucleaire installaties op breuklijnen? Faqt zocht het uit.

Neckarswestheim, Duitsland
Deze atoomcentrale staat volgens een studie in het vaktijdschrif International Journal of Earth Science bovenop een breuklijn in de Duitse bodem. Geologen denken dat er in de onmiddellijke nabijheid van de centrale een aardbeving van 7 op de schaal van Richter mogelijk is. Uit onderzoek van de Internationale Länderkommission Kerntechnik overleeft de centrale bovendien niet een verkeersvliegtuig dat er bovenop neerstort. De centrale is nu voor een periode van drie maanden gesloten om een test te ondergaan.

Fessenheim, Frankrijk
Nog een voorbeeld van een centrale die staat in een op het eerste gezicht rustig gebied, de zuidelijke Elsas. Toch zijn hier in het verleden aardbevingen gemeten boven 7 op de Schaal van Richter. Er loopt onder dit deel van Frankrijk namelijk een breuklijn. Volgens een Zwitsers rapport (Basel ligt op 150 kilometer afstand) onderschatten de Fransen het risico van een zware aardbeving onder de centrale.

Cofrentes, Spanje
Deze centrale kwam in 2007 in het nieuws na een brand. Volgens Greenpeace zijn de veiligheidssystemen in Cofrentes niet voldoende, zodat er makkelijk een ongeluk kan gebeuren. Spanje is aardbevingsgevoelig. In 1829 werd in de buurt van de reactor een aardbeving van 6,9 op de schaal van Richter waargenomen. De Spaanse regering gaf de Cofrentes centrale een dag voor Fukushima een nieuwe vergunning.

Krsko, Slovenië
De omgeving van de centrale beefde in 2004, toen een aardbeving met kracht 5 de regio in beweging zette. Zijn er krachtigere aardbevingen mogelijk in Krsko? Vooral buurlanden maken zich daar zorgen over. Volgens de Wiener Umweltanwaltschaft (Oostenrijk) is een grondig onderzoek naar de bodem onder deze centrale nodig.
Mezamor, Armenië
De Sovjet-centrale van Mezamor ligt op een steenworp afstand van Jerevan, de hoofdstad van Armenië. De omgeving is zeer aardbevingsgevoelig. In 1988 werd de zeer ouderwetse centrale nog getroffen door een aardbeving met kracht 6,9. Toen ging alles goed, maar of de centrale een nieuwe beving weerstaat?