Kappers bevechten olielek


Een kapper in Alabama heeft een briljant idee om de olievlek voor de kust op te ruimen: menselijk haar. Knippen en absorberen maar.

Drie tot zes jaar, zo veel tijd is nodig om de gigantische olievlek op te ruimen die momenteel voor de zuidkust van de Verenigde Staten drijft. Althans, dat denken de experts. Chemicaliën, drijvende netten en andere hoogwaardige technologie wordt ingezet om te zorgen dat de olie de kust niet bereikt.

Maar het kan veel eenvoudiger, denkt kapper Phil McCrory uit Alabama. Hij keek een paar dagen naar een documentaire over de olieramp van de Exxon Valdez uit 1989. In de documentaire zijn otters te zien, wiens vacht liters olie heeft opgenomen. McCrory had een eureka-momentje. Als de vacht van otters olie kan opnemen, waarom dan geen menselijk haar?

Een menselijke haar, vele malen vergroot. Goed te zien is dat het haar poreus is en olie kan opnemen.
Een menselijke haar, vele malen vergroot. Goed te zien is dat het haar poreus is en olie kan opnemen.

Dus begon hij te experimenteren met haar uit zijn kapperszaak. Haar in oude panty’s bleek het beste te werken. Daarom begon McCrory een actie onder collega’s aan de zuidkust. Ze zamelen de komende weken haar en oude panty’s in om zo de olie te absorberen.

De kappers hebben steun gekregen van een milieu-organisatie. Die heeft tot nu toe 200.000 kilo menselijk haar, wol en oude bontjassen ontvangen. Al deze zaken moeten aan elkaar worden geknoopt en zullen de komende dagen als een net voor de kust worden gespannen. Dat is geen gek idee. Iedere kilo haar kan zo’n zes liter olie opnemen. Bij kleinere olierampen hebben haar en wol al een belangrijke rol gespeeld.

De kappersactie is het eerste goede nieuws voor de kustbewoners. Pogingen om de oliebron af te dekken met een koepel zijn tot nu toe mislukt. Een grotere koepel wordt nu gebouwd, maar zal pas in de loop van de week geplaatst kunnen worden.

Meer Faqts:

Het magnetisch veld beeft

Zouden we onweer kunnen gebruiken als krachtbron?

Mooie vrouwen slecht voor gezondheid