Kapotte toiletten zorgen voor noodlanding


Je hebt een reusachtig vliegtuig vol passagiers, maar geen werkende toiletten. Dan maar een noodlanding!

Dat opmerkelijke scenario is de Hongkongse luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific in elf dagen drie keer overkomen. Twee Airbus A340 (244 passagiers) en één iets kleinere A330 hadden geen enkel werkend toilet meer de afgelopen twee weken. In één geval betekende zo’n poepincident een noodlanding en een achttien uur durende reparatie in Mumbai (India).

Fabrikant Airbus en Cathay Pacific staan voor een raadsel. Alle grotere Airbussen zijn uitgerust met twee toiletsystemen, een voor de linker- en eentje voor de rechterkant van het toestel. Dit systeem zuigt de inhoud van de pot naar een tank, waar vaste materie en vloeistof van elkaar worden gescheiden. De vloeistof wordt dan voorzien van een desinfecterend middel en hergebruikt voor het doortrekken.

De kans dat beide systemen tegelijk uitvallen is zeer klein, laat staan dat het drie keer in minder dan twee weken gebeurt.

Volgens een woordvoerder van Cathay Pacific zou het uitvallen van de toiletten kunnen komen door ’te grondige reiniging’ van de systemen. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat passagiers vreemde rommel in de pot gooien.

vliegtuigtoilet

Foto: Mr_T_77.