Kakkerlak met afstandsbediening


Of het met de feestdagen een hit gaat worden als cadeau is nog even afwachten, maar een doorbraak is het zeker. Onderzoekers zijn er in geslaagd een kakkerlak te maken die ze via een joystick kunnen bedienen. Het systeem bestaat uit elektrodes die zijn geïmplanteerd in de antennes en cerci van de kakkerlak. Op zijn rug zit een ‘rugzakje’ met daarin een chip om de juiste commando’s te geven.

Via de antennes en cerci (gevoelige uitsteeksels) pikt een kakkerlak kleine verschuivingen in de luchtdruk op. Zo weet hij of er andere dieren aankomen, zodat hij kan vluchten. De elektrodes geven dat signaal ook af, maar dan kunstmatig. Wil je een kakkerlak naar rechts laten gaan, dan geef je hem dus de indruk dat er een vijand van links komt.

Een knap staaltje bio-engineering, maar waarom? Volgens de onderzoekers kun je de kakkerlakken voorzien van een cameraatje en ze een ingestort gebouw insturen om overlevenden te vinden. Een veel meer voor de hand liggende toepassing is echter om ze met camera en al naar een vijandelijk gebied te sturen voor spionage. De kakkerlak met afstandsbediening past in een programma van de Amerikaanse defensie om kleine dieren na te bootsen of te gebruiken voor inlichtingenwerk.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter