JSF voor het eerst in strijd getest

Amerikaanse vs Russische technologie: 1-0


F35 JSF

Het werd bijna achteloos gemeld in een tweet, maar het was een belangrijk moment voor onder andere Nederland. De F-35 jager en bommenwerper, ook wel bekend als de JSF is voor het eerst in de strijd getest. En heeft heeft die test met glans doorstaan. Het gaat om toestellen in dienst van de Israëlische luchtmacht, die hun versie de Adir (‘machtig’) heeft genoemd.

Een squadron bestaande uit F-35’s heeft recent twee keer meegedaan met aanvallen op de Syrische hoofdstad Damascus, zo heeft de Israëlische overheid gemeld. Dat is een van de best verdedigde hoofdsteden ter wereld. Het overvloedig aanwezige afweergeschut is van Russische en Iraanse makelij en vuurde ongeveer honderd raketten af op de Israëlische JSF’s. Volgens de Israëli’s werd niet één van hun toestellen geraakt. Geen enkele afweerraket kwam zelfs maar in de buurt.

Dat is een teken dat de stealth-technologie tegenover Russische radar in ieder geval goed werkt. In hoeverre de aanvalstechnologie ook functioneerde is niet bekend. Wel dat bij de aanvallen verschillende luchtdoelbatterijen werden uitgeschakeld. Maar het is niet bekend welk toestel dat deed. De Russen hebben onder andere hun meest geavanceerde afweergeschut, de Pantsir-S1 aan Syrië geleverd. Daarvan werd minstens eentje vernietigd door de Israëli’s. Dat bracht de Russen in ernstige verlegenheid, aangezien de gecombineerde lasers, raketten en granaten van de Pantsir toestellen en raketten niet in de buurt zou mogen laten komen.

Door de Israëlische aanval is duidelijker geworden hoe goed recente innovaties van Russische en Amerikaanse defensie-industrie werken. Hoewel de Russische wapens goed functioneren tegen oudere vliegtuigen als de F-16 – daarvan werd een neergeschoten bij een aanval op Damascus – zijn ze klaarblijkelijk machteloos tegen de JSF. De Russische staatszender RT geeft daarvoor als verklaring dat de vernietigde Pantsir geen munitie meer had en daardoor weerloos was. Maar het lijkt er eerder op, dat het door stealth technologie in de luren was gelegd.