It’s great! Computer leert praten als Trump (en zijn aanhangers stinken er in)


Donald Trump

‘I have the best words’, zei hij ooit zelf. Maar dat is niet langer waar. Een computer heeft net zo leren praten als Donald Trump. Of je zelf de echte Donald kunt onderscheiden van Robo-Trump, kun je online testen. Waarschuwing: uit onderzoek is gebleken dat vooral zijn aanhangers de blikken president niet kunnen onderscheiden van het exemplaar van vlees en bloed. Maar ook anderen hebben er grote moeite mee.

De Trump-uit-de-computer is ontwikkeld door softwarebedrijf Salesforce voor de site Lawsuit.org. De basis is een kunstmatige intelligentie die is gevuld met spraakpatronen van Donald Trump. Je kunt dit programma elk gewenste onderwerp geven en dan rolt er een stuk tekst uit dat klinkt als Trump. De meeste mensen die moeten raden of het de echte president is of de kunstmatige intelligentie, hebben 40 procent goede antwoorden.

Vooral conservatieven en mensen die zeggen aanhangers te zijn van de man met het gele haar raden fout. Ze denken vooral dat de AI-Trump vaak de echte is. Vooral als de tekst gaat over mensen, zoals Obama, Clinton en Poetin. Een speech over terrorisme van Trump werd juist erg vaak aangezien als een kunstmatig geproduceerd stuk tekst. Hoe lager opgeleid en hoe jonger, hoe vaker mensen het mis hadden.

De angst is volgens Lawsuit.org dat de komende Amerikaanse verkiezingen zullen worden gedomineerd door nepnieuws, deep fake video’s en teksten die zijn geschreven door computer, in plaats van echte mensen. Wie de test doet, zal daar ook bang voor worden.