Iran plagieert straaljager uit museum


kowsar straaljager Iran

Apetrots is Iran op zijn nieuwe straaljager, de Kowsar. Het toestel is in zijn geheel ontworpen en gebouwd in Iran. Met Iraanse onderdelen. Dat zal de Amerikaanse luchtmacht leren. Er is alleen een probleempje volgens de verzamelde luchtvaartpers: het ding lijkt als twee druppels water op een Amerikaanse jet. Die al in het museum staat.

Het voorbeeld voor de Kowsar is overduidelijk de Northrop F5 geweest (inzet). Een toestel waarmee de Nederlandse luchtmacht ook nog heeft gevlogen. De eerste vlucht vond plaats in 1959, Nederland kocht het enkele jaren later. Begin jaren tachtig werden de toestellen verkocht, of verdwenen ze in het museum, zoals deze op de foto.

Northrop F5 museumToch is de Kowsar volgens het Iraanse nieuws een wonder van moderne techniek ‘van de vierde generatie’, met de ‘nieuwste elektronica’ aan boord. Die mededelingen zijn waarschijnlijk vooral bedoeld voor de eigen bevolking, Amerikaanse en Europese luchtvaartsdeskundigen houden het er op dat het toestel het vrijwel zeker zal verliezen van moderne westerse jets als de JSF.