Irakezen hacken Amerikaans vliegtuig


Hoe hack je het meest effectieve wapentuig van de Amerikanen? Met software van twee tientjes.

Als je een drone ziet, is het meestal te laat. Deze onbemande vliegtuigen, die door de Amerikanen op grote schaal worden ingezet in Irak en Afghanistan, zijn uiterst effectieve moordwapens. Een propeller-aangedreven drone mag dan langzaam zijn, het toestel heeft veel voordelen. Er zit geen piloot in, dus als er een wordt neergehaald, is er letterlijk niets verloren. Ze zijn goedkoop om te maken en te onderhouden.

drone

Maar het grootste voordeel is toch wel de effectiviteit. Een drone kan uren op grote hoogte cirkelen tot het een prooi ziet. Dan kan het met raketten of bommen het doel uitschakelen, zoals op de video te zien is.

Maar de Amerikanen hebben een tegenslag te verwerken gekregen. Iraakse opstandelingen zijn er in geslaagd het camerasysteem van de drones te hacken. Met het programma SkyGrabber, voor twee tientjes online te koop, kunnen ze nu meekijken met het beeld dat de drone naar de thuisbasis stuurt. Op die manier weten ze precies waar het onbemande vliegtuig heen kijkt.

Sky Grabber, een programma waarmee je gratis satelliettelevisie kunt ontvangen, is niet in staat om de koers van het vliegtuig te veranderen. Maar wellicht duurt dat ook niet lang meer.