‘Internet is van mij’


Een Amerikaanse man sleept deze week bedrijven als Google, YouTube en Yahoo voor de rechter met een waanzinnige claim: hij zou het internet hebben uitgevonden. Maar bioloog Michael Doyle is niet helemaal gek, hij heeft een patent uit 1993 om zijn zaak kracht bij te zetten.

In het patent van Doyle wordt beschreven hoe je een netwerk kunt gebruiken om foto’s en video’s te delen en informatie op andere computers vindbaar kunt maken. Het patent heeft Doyle aangevraagd toen hij in 1993 aan de universiteit van Californië meewerkte aan een programma waarmee doktoren via een netwerk foto’s van ongeboren kinderen konden delen met collega’s.

Afbeelding uit de oorspronkelijke patentaanvraag van Doyle.

Deze belangrijke rechtszaak vindt niet plaats in New York of Los Angeles, maar in het onbeduidende Tyler, Texas. In die staat maken rechtbanken het makkelijk om zaken te beginnen rond patenten. Deze week zijn alle hotelkamers er volgeboekt door dure advocaten van alle grote technologiebedrijven.

Het is niet de eerste keer dat Doyle een rechtszaak wegens een IT-patent aanspant. In 1999 klaagde hij Microsoft aan wegens een patent dat hij had op plug-ins op browsers. In 2003 betaalde Microsoft buiten de rechtszaal naar schatting 100 miljoen dollar om van het gedoe af te zijn. Ook in het geval van het ‘internet patent‘ zijn er al bedrijven die de zaak met Doyle hebben geschikt.

De overgebleven acht bedrijven, waaronder Google en Apple, gaan door met de zaak. Doyle eist meer dan 600 miljoen dollar van ze.

Follow Faqtman on Twitter