Ik robot, jij helpen?


Bewoners van grote steden zijn koud, afstandelijk en zakelijk. Maar als het moet, helpen ze een kleine robot die de weg kwijt is. Hoe de Tweenbots New York veroveren.

tweenbot

Fantastisch experiment: laat een schattig robotje ter grootte van een melkpak los in New York. Zorg dat de wieltjes van de robot maar één kant uit willen: rechtdoor Zet op zijn rug een vlaggetje met daarop de woorden ‘help me’ en de bestemming die de robot wil bereiken. Studente Kacie Kinzer wilde zien of iemand de robot zou helpen.

De New Yorkers slaagden met vlag en wimpel voor de test. Een poging om van de ene kant van een park naar de andere te komen, lukte dankzij 29 ‘vrijwilligers’ in slechts 42 minuten. Ondanks de dreiging van terrorisme en de notoir onbehulpzame New Yorkers werd Tweenbot steeds weer in de juiste richting gezet. Sommige voorbijgangers spraken zelfs tegen het robotje.

tweenbot
tweenbot

Kincer heeft haar experiment daarom uitgebreid naar de straat. Momenteel reizen meerdere Tweenbots door het stedelijke landschap van New York op zoek naar nieuwe bestemmingen. ‘Crowdsourcing’ noemt ze het: alle interacties samen vertellen het verhaal van de New Yorkers.

Ga je binnenkort naar de Amerikaanse metropool en kom je een Tweenbot tegen, zet hem even in de juiste richting.