IJslandse hamburger vergaat al 10 jaar niet


hamburger die niet vergaat

Een hamburger van McDonald’s overleeft al tien jaar in een glazen kastje op IJsland. Bewijs dat de fastfood gigant voedsel maakt dat onverwoestbaar is.

In 2009 woedde op IJsland een enorme economische crisis. Het eiland, eerder geprezen als een financieel wonder, was bijna failliet. McDonald’s, dat drie vestigingen op IJsland had, besloot er geen zaken meer te doen. De restaurants sloten. IJslander Hjortur Smarason besloot de laatste hamburger en frietjes te kopen.

Hij maakte er een mooi vitrine voor, die hij neerzette in een hostel. Zo kon het publiek de hamburger zien – Smarason had gehoord dat ze lang goed blijven. Exact op dit moment zijn we tien jaar later. De hamburger in het Snotra House hostel is er nog steeds. Sterker nog, er zit geen schimmel op en hij lijkt uiterlijk weinig veranderd. Ook het broodje en de frietjes zijn nog steeds intact.

Vanwege de grote belangstelling heeft het hostel een webcam op het broodje vlees gezet. Op sommige dagen kijken honderdduizenden mensen naar de Metusalem onder de snacks. Smarason heeft het Nationale Museum van IJsland aangeboden om het broodje daar te showen. Maar de curator heeft aangegeven dat zijn museum niet is ingesteld op het tentoonstellen van voedsel.

De vraag is of je het broodje voedsel kunt noemen.