Iets voor KNVB? Camera op lijf scheidsrechter


Beeld door de scheidsrechtercamera bij een proefwedstrijd.

Komende zondag wordt in Groot-Brittannië de eerste rugbywedstrijd gespeeld waarbij de scheidsrechter een camera zal dragen die precies toont wat hij ziet. Daarmee moeten eindeloze discussies over beslissingen tot het verleden behoren. De camera zit vast aan een soort harnas op de borst van de scheidsrechter en neemt beelden vlak onder zijn kin. Het systeem kan tegen een stootje, het blijft rugby.

Een dergelijk systeem lijkt ook ideaal voor het voetbalveld. Nu leiden beslissingen van de scheidsrechter vaak tot opstootjes, omdat het benadeelde team niet wil aannemen dat de scheidsrechter iets heeft gezien. Een snelle blik op de beelden moet dan genoeg zijn om de gemoederen te bedaren. Sky Sports, dat de rugbywedstrijden live uitzendt, krijgt ook de beschikking over de beelden.

Een andere oplossing om van het gedoe rond scheidsrechters af te zijn, is om ze te vervangen door een computer. Zuid-Koreaanse technici hebben een programma ontwikkeld waarbij een computer overtredingen kan herkennen en automatisch de straf bepaald. Samen met een systeem om buitenspel te herkennen (ook al klaar) en doellijntechnologie (wordt al in ijshockey gebruikt) is een menselijk paar ogen eigenlijk niet meer nodig.