Sovjet-dictator door software


Je kent het probleem. Je hebt een leuk kiekje genomen op vakantie, alleen staat die vervelende ex van je ook op de foto. Softwarefirma Scalado is bezig daar een oplossing voor te verzinnen. Waarschijnlijk nog dit jaar komt er een app voor Android op de markt waarmee je met groot gemak mensen ‘uit’ een foto kunt halen.

De app, die nu nog wordt ontwikkeld, is een consumentenversie van software die nu vooral wordt gebruikt door professionele fotografen. Alleen doen die de nabewerking op een PC of Mac, terwijl de app gewoon op je mobiele telefoon werkt.

De wens om mensen van een foto te gooien is al zo oud als fotografie zelf. Vooral dictatoriale regimes hadden er een handje van om mensen van foto’s te halen als ze in ongenade waren gevallen. Dat gebeurde meestal door het negatief te bewerken met mesjes en penselen. Vaak ging de kwaliteit van de foto achteruit, maar dat maakte in de gedrukte krant niet zo veel uit.

Vooral in de Sovjet Unie werd de geschiedenis zo geregeld herschreven. Een beroemd voorbeeld zie je hieronder. Josef Stalin staat naast Nikolai Yezhov, die namens hem tegenstanders uit de weg ruimde. Yezhov werd zelf in 1940 doodgeschoten namens Stalin en hij verdween uit de foto.

Stalin met Yezhov...
...en zonder.

Follow Faqtman on Twitter