Mythe van de superpen voorbij


De mythe is dat Nasa miljoenen spendeerde om een pen te maken die werkte zonder zwaartekracht. Een foto vertelt een ander verhaal.

Vroeger waren ruimtefoto’s schaars. Tegenwoordig nemen astronauten hun eigen cameraatjes mee de ruimte in en twitteren ze hun pics met groot gemak naar hun familie en vrienden. Zoals ook deze foto, van astronauten Michael Good en Garrett Reisman, die bezig zijn met een ruimtewandeling. Ze poseren voor de cockpitramen van de shuttle Atlantis.

De astronauten op hun ruimtewandeling, gezien vanuit de shuttle.
De astronauten op hun ruimtewandeling, gezien vanuit de shuttle.

Grappig, vooral omdat een deel van het interieur van de shuttle goed te zien is, inclusief een stuurkolom. Maar misschien nog wel opmerkelijker zijn de twee vulpotloden die op het dashboard liggen. Ze zijn vastgemaakt met klittenband, zodat ze in de ruimte niet overal heen zweven.

De conclusie is dus: Nasa astronauten gebruiken potloden.

Het vulpotlood met klittenband. Heeft het miljoenen gekost?
Het vulpotlood met klittenband. Heeft het miljoenen gekost?

Jarenlang ging het gerucht dat Nasa miljoenen dollars had uitgegeven aan een pen die werkte zonder zwaartekracht. Het was een verhaal dat onderstreepte hoeveel geld werd verspild in de ruimtevaart. Volgens deze mare had een Nasa directeur op een internationale conferentie ooit opgeschept over de pen als toppunt van vernuft. Waarop zijn Russische collega vertelde dat zij gewoon een potlood van tien cent gebruikten.

Nasa heeft altijd ontkend dat ze miljoenen hebben uitgegeven aan een pen (een pennenfabriek had ooit een pen ontworpen en gratis aan Nasa aangeboden, zo ontstond de mythe) maar het verhaal is zo vaak herhaald dat het langzamerhand echt waar leek. Het was de perfecte anecdote om te demonstreren dat goedkope oplossingen soms honderd keer beter zijn dan dure, technische hoogvliegerij.

Als de miljoenenpen al heeft bestaan, dan gebruikt Nasa hem nu in ieder geval niet meer. Dankzij een onachtzaam genomen twitterpic weten we nu dat ook Amerikaanse astronauten gewoon met een potlood schrijven.