Hoe werkt een 3D-film?


De grote hit in de bioscopen op dit moment is niet een film, maar een techniek: 3D. Hoe werkt diepte in de bioscoop?

Jarenlang was Titanic de meest succesvolle film aller tijden, maar onlangs werd die film van de troon gestoten door Avatar. Een ander record werd gebroken door Alice in Wonderland, namelijk dat van beste openingsweekend ooit. Beide films zijn te zien in 3D.

Films waarvoor je een brilletje op moet zetten om diepte te kunnen zien, zijn niet nieuw. Gelukkig wordt de techniek wel steeds beter. Voorheen kon je niet met goed fatsoen een mooie film bekijken in 3D; de rood-blauwe brilletjes zorgden wel voor diepte, maar ook voor lelijke kleuren.

glasses

Avatar en Alice in Wonderland zien er een stuk beter uit, dankzij een andere 3D-techniek. Dat werkt als volgt.

Je ogen staan een paar centimeter uit elkaar. Ze zien de wereld daardoor elk net vanuit een andere hoek. Je hersenen zijn dat gewend en maken er één compleet beeld van waaraan je ziet hoe ver dingen zijn.

Als een film op het platte doek van een bioscoop de illusie van diepte wil wekken, moet het een apart beeld laten zien aan je linker- en je rechteroog. Met het rood-blauwe (of groen-blauwe) brilletje worden sommige beelden van het scherm gefilterd en krijgt elk oog net iets anders te zien.

Wie Avatar of ‘Clash of the titans’ gaat bekijken in 3D, krijgt een ander soort bril. In die bril zitten polarisatie-filters die voor elk oog andere lichtstralen tegenhouden. Het is alsof elk oog tegelijkertijd naar een andere film zit te kijken.

Om de 3D-film te laten zien, is een digitale projector nodig die meer beeldjes per seconde kan laten zien dan conventionele projectors. Voor elk oog worden aparte beeldjes getoond: twee keer zoveel beeldjes dus. Om een flikkerig beeld te voorkomen, wordt elk beeldje afzonderlijk drie keer geprojecteerd. In totaal laat de projector 144 beeldjes per seconde zien.

Een nadeel van deze techniek is dat de helderheid van het beeld een stuk minder is. Het polarisatiefilter voor de projector en de brillen houden een deel van het licht tegen. Een oplossing hiervoor kan zijn om sterkere projectoren te gebruiken.

Foto: Flickr