Hoe gaan we Napels redden?


Iedereen kent het verhaal van Pompeiï, de stad die werd bedolven onder vulkanisch puin. Wacht Napels hetzelfde lot?

Wie wel eens in Napels is geweest, kent het beeld. Waar je ook staat in de stad, op de achtergrond ligt altijd de Vesuvius, stil maar dreigend. De reusachtige vulkaan torent boven een kleine 4 miljoen mensen uit. Maar vooral de inwoners van Napels zouden de pineut zijn als hij ooit zou ontploffen.

De krater van de Vesuvius met daarachter Napels.

De afgelopen jaren hebben geologen ongebruikelijke bewegingen van de bodem vastgesteld in een buitenwijk van Napels. Betekent dit dat er een uitbarsting aan zit te komen? Vulkanen zijn notoir onvoorspelbaar, dus niemand die het echt weet.

Voor de Italiaanse autoriteiten is dat niet goed genoeg. Ze willen betrouwbare informatie over de vulkaan. Dus gaan specialisten van het Italiaanse Nationale Instituut voor Geologie en Vulkanisme een waagstuk uitvoeren: boren in de vulkaan.

Op de Flegreïsche velden, een vulkaankrater in een buitenwijk van Napels gaan de geologen een gat boren van ongeveer 4 kilometer diep. In dat gat laten ze allerlei sensoren bungelen om een beter beeld te krijgen wat er onder hun voeten gebeurt. Ze zijn vooral geïnteresseerd in de temperatuur van de bodem en welke gassen er vrij komen. Zo hopen ze een waarschuwing te krijgen of er een uitbarsting aan zit te komen.

De laatste uitbarsting van de Vesuvius in 1944, gefotografeerd vanuit een Amerikaanse bommenwerper.

De Flegeische velden maken deel uit van een vulkanisch zeer gevaarlijk gebied, samen met de Vesuvius en een slapende vulkaan op het eiland Ischia voor de kust van Napels. Het vermoeden bestaat dat deze vulkanen allemaal met elkaar in verbinding staan via ondergrondse magmabuizen. Toont één van deze vulkanen activiteit, dan zouden ze allemaal kunnen ploffen. Daarom is de buis in de Flegreische velden zo belangrijk: het kan een waarschuwingssysteem voor heel Napels worden. En voor de mensen in de buurt: de eerste huizen staan op de rand van deze krater.


Napels en vulkanen weergeven op een grotere kaart