Hoe Cuba Amerikaanse hersens veranderde


Havana Cuba

Het leek zulk goed nieuws in 2015: de Amerikanen openden weer een ambassade in Cuba. Na een halve eeuw hadden de twee buurlanden weer diplomatieke contacten. Maar uitgerekend op de Amerikaanse ambassade in Havana begonnen zich eind 2016 vreemde taferelen af te spelen. Diplomaten hoorden rare geluiden en werden daarna kotsmisselijk. Anderen kregen ernstige hoofdpijn. Nu zijn hun hersens onderzocht.

De University of Pennsylvania legde de slachtoffers onder de hersenscanner. Wat blijkt? Hun hersens zijn door de aanval waarschijnlijk veranderd. Ze hadden vooral minder witte stof dan personen in een controlegroep, zo schrijven de onderzoekers in vakblad Jama. Witte stof geleidt de zenuwimpulsen tussen verschillende delen van de hersens. Het speelt een cruciale rol bij informatieoverdracht, psychopaten hebben er bijvoorbeeld minder van.

De onderzoekers zeggen dat hun onderzoek niet volledig is. Ze hebben immers geen scans gemaakt voor de diplomaten ziek werden. Toch vinden ze de resultaten opmerkelijk genoeg om te spreken van een significant verlies aan hersenfunctie.

Cubaanse wetenschappers hebben de resultaten onmiddellijk afgekraakt. Tegen de BBC zei Mitchell Vald├ęs-Sosa van de Cubaanse Academie van Wetenschappen dat het gaat om ‘zeer kleine veranderingen’, die niet wijzen op een duidelijke oorzaak. Ook hekelde hij het trekken van conclusies zonder dat de Amerikanen scans hebben van voor de aanvallen.

De Amerikanen weten nog steeds niet wat de oorzaak is van de medische problemen. Waarschijnlijk hebben aanvallers een sonisch wapen gebruikt. De Amerikanen gebruiken die zelf als niet dodelijk alternatief om vijanden te bestrijden. Door een hard ultrasoon geluid te richten op bijvoorbeeld demonstranten, kun je die misselijk maken.