Telefoon te hacken via muziek


muziek telefoon

Je komt het winkelcentrum binnen, op de achtergrond hoor je muziek. Maar jij bent niet de enige die het hoort, je telefoon spitst ook zijn microfoontje. En floep, zonder dat jij iets doet, zit je op de wifi van het winkelcentrum. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

Aan de technische faculteit van de universiteit ETH Zürich in Zwitserland is een methode ontwikkeld om de wifi van je telefoon te activeren met een signaal dat ze met achtergrondmuziek meezenden. Je kunt die extra signalen bijna niet horen, zeker niet in een drukke supermarkt of hotellobby.

Volgens de mensen van ETH hebben ze deze methode ontwikkeld voor musea, winkels, luchthavens en andere instellingen met veel publiek. Door de wifi te activeren kunnen ze je extra informatie verschaffen over bijvoorbeeld openingstijden en aanbiedingen. Maar dergelijke technieken kunnen kwaadwillenden natuurlijk ook gebruiken om je data stellen.

Een van de meest gebruikte manieren om bijvoorbeeld bij inloggegevens van mensen te komen is om een wifi aan te bieden die klinkt als iets dat mensen vertrouwen. Zoals ‘wifi in de trein’. Gegevens die je via deze wifi verzendt, kunnen cyberboeven uitlezen en voor hun eigen voordeel gebruiken. Als ze je wifi op afstand kunnen activeren, dan hoeven ze die moeite niet eens meer te doen.

De vinding van ETH is nu nog niet beschikbaar, maar op een internationale conferentie over Signal Processing kondigden ze aan om er binnenkort de boer mee op te gaan. Tijd om je microfoontje af te plakken?