Hobbyist bouwt zelfrijdende auto voor 700 dollar


zelfrijdende auto

Een Amerikaanse student heeft een eigen zelfrijdende auto gemaakt met hulp van gegevens die op het internet te vinden zijn. Aan materiaal kostte het maar 700 dollar om een oude Honda Civic om te vormen tot een robotauto. Het ding lijkt het vooralsnog goed te doen. Bedrijven als Google en Tesla geven miljarden uit om tot hetzelfde resultaat te komen.

Maar Brevan Jorgenson, student aan de University of Nebraska, deed het voor veel minder. Zijn systeem bestaat uit een camera die hangt op de plek van zijn achteruitkijkspiegel. Via een paar loshangende draden is die verbonden met het gaspedaal, stuur en de rem, meldt het blad MIT Review. Jorgenson gebruikt daarvoor technologie van het bedrijf Comma.ai. Dat wilde voor 999 dollar een kastje op de markt brengen dat van iedere auto een zelfrijdende auto zou maken.

Dat plan werd afgeschoten door de Amerikaanse versie van het CBR. Daarop zette de oprichter de software op het net, zodat mensen als Jorgensen er over kunnen beschikken. Een paar pioniers hebben daar al gebruik van gemaakt. Jorgensen heeft de software geladen in een goedkope smartphone en die achter de voorruit gehangen. Het spannendste moment was toen hij het systeem voor het eerst moest testen.

Dat was ’s avonds op een lege snelweg. Het ging fantastisch, vertelt hij MIT Review. Alleen merkte hij in de dagen daarna dat de auto soms iets naar rechts trok. Een kleine software update verholp dat. Nu heeft de student zelfs zijn oma al meegenomen in de auto. Alleen zijn vriendin durft nog steeds niet in de passagiersstoel plaats te nemen.

Juristen hebben zich al over dit fenomeen gebogen. Ze zien in de wet weinig aankopingspunten om de student uit Nebraska te vervolgen. Zo lang hij zelf maar plaatsneemt achter het stuur om in te grijpen als de auto in gevaar komt. Ook verplicht het systeem hem om het stuur iedere vijf minuten aan te raken, anders slaat de auto af.

Het lijkt er bovendien op dat het Amerikaanse voorbeeld internationaal navolging krijgt. Ook uit Colombia komt het bericht dat er een amateur zelfrijdende auto is gesignaleerd. Wanneer zien we in Nederland de eerste hobbyist zonder handen aan het stuur?