Hittewapen tegen demonstranten


Het Amerikaanse ministerie van Defensie presenteert een nieuw wapen: een gigantische magnetron die demonstranten verwarmt.

Grote menigten onder controle houden is lastig. In veel dictatoriale regimes schieten soldaten en politiemensen gewoon op demonstranten en opstandelingen, maar in democratische landen doen we dat graag anders, mensvriendelijker.

 Active Denial systeem
Test van het Active Denial systeem
Vandaar dat vooral in de Verenigde Staten al jaren wordt geprobeerd om niet-dodelijke wapens te ontwikkelen die wel effectief zijn. Dat gaat met horten en stoten.

Een van de meest veelbelovende ontwikkelingen is een machine die mensenmassa’s met een radiogolf zo warm maakt, dat mensen zullen vluchten voor de hitte. Dit Active Denial System is net aan de pers gedemonstreerd.

Daarmee konden woordvoerders van Defensie gelijk een paar misverstanden recht zetten. De radiogolf kookt mensen niet, zoals een magnetronoven doet. De golven dringen maar heel oppervlakkig (0,4 millimeter) het lichaam binnen en richten daar dus geen schade aan.

Het wapen werkt tot een kilometer afstand en was bijvoorbeeld handig geweest bij de recente opstand van Afghanen tegen de Amerikaanse troepen in hun land. Daarbij zijn tientallen doden gevallen. Wellicht had het wapen de demonstranten vreedzaam uit elkaar kunnen drijven.

Is het Active Denial System dan helemaal veilig? Het ding is op 11.000 proefpersonen getest en slechts twee daarvan moesten naderhand even langs de dokter, dus het lijkt van wel. Toch zijn er twijfels, als is het maar omdat die 11.000 proefpersonen geen brillen, contactlenzen of metalen objecten mochten dragen. De angst bestaat die die zo heet worden dat er toch wel enige schade aan het lichaam ontstaat.