Hitlergroet nog altijd taboe


Daniël Guijo-Velasco Hitlergroet

De Belgische voetballer Daniël Guijo-Velasco van Helmond Sport hief tijdens een wedstrijd zijn rechterarm op onder een hoek van 45 graden. Ook al deed hij het voor de grap, het levert hem een schorsing van vijf wedstrijden op. Waarom reageren we zo heftig op een oude Romeinse groet?

Eerst maar eens een misverstand uit de wereld helpen. De Hitlergroet zou eigenlijk de Mussolinigroet moeten heten. Aanhangers van de Italiaanse dictatorbbedachten eind jaren twintig een groet waarmee ze hun leider eerden. Ze gebruikten een oud Romeins gebaar, bestaande uit een opgeheven arm en gestrekte hand.

Hitler kwam, zag en kopieerde. De groet was precies wat zijn nationaal socialistische partij kon gebruiken, een universeel gebaar dat leden onder elkaar konden gebruiken. Daarmee werd de Italiaanse uitvinding een Duits fenomeen. De Führer bedacht erbij dat de groet gepaard moest gaan met het luid uitstoten van de wens Sieg Heil! Deze woorden waren een variant op een stuk tekst uit het oude Duitse volkslied.

De Hitlergroet werd een succes, Hitler niet. Ook al is de Führer al meer dan een halve eeuw dood, zijn groet leeft vort. Neo-nazi’s, voetbalfans, Hisbollah aanhangers, balorige pubers: als je wilt shockeren, hef je gewoon je arm op. De enige plek waar je de groet niet meer zo snel zult zien is opmerkelijk genoeg Duitsland. Daar is het handgebaar verboden, dus als Guijo-Velasco de groet 45 kilometer naar het oosten had gebracht, dan was hij voor drie jaar in de bak verdwenen. Zo bezien is vijf wedstrijden schorsing een koopje.