Het oudste licht in het heelal


universum

De Europese ruimtetelescoop Planck levert sinds kort prachtige foto’s. Daaruit is een beeld gemaakt van het complete heelal.

Deze ongelooflijke foto toont de overblijfselen van de vuurbal waaruit ons universum is ontstaan, 13,7 miljard jaar geleden. Het beeld biedt wetenschappers nieuwe inzichten in de manier waarop sterren en sterrenstelsels worden geboren. De foto geproduceerd met opnames van de Europese ruimtetelescoop Planck. Het duurde zes maanden om hem te maken.

De lichte band in het midden is ons eigen melkwegstelsel. De blauwe vegen zijn koude gassen en ruimtestof. Minder spectaculair, maar misschien wel interessanter, zijn de rode vlekken aan de boven- en onderkant. Dit is de kosmische microgolf achtergrond straling (CMBR). Dit zijn overblijfselen van de oerknal, en ze geven een indruk hoe de huidige clusters en superclusters van sterrenstelsels werden gebouwd.

De verschillende kleuren staan voor minieme verschillen in de temperatuur en de dichtheid van de materie. Het CMBR bestrijkt de hele hemel, maar het meeste is verborgen op deze afbeelding door de straling van de Melkweg.