Het glazen vliegtuig


Hoe vliegen we in 2050? Volgens Airbus in een glazen vliegtuig. Heb je lekker veel uitzicht naar alle kanten.

Het een warme zomeravond in 2050. Vader leest zijn dochter een verhaaltje voor over Assepoester. Dan wenst hij haar goedenacht, doet het lampje van haar slaapkamer uit en gaat hij zelf een spelletje virtueel golf spelen. Op 13 kilometer hoogte, want hij is onderweg naar een vergadering aan het andere eind van de wereld.

Wat een uitzicht: het glazen vliegtuig is niet voor mensen met vliegangst.

Voorbij vliegende vogels kunnen naar binnen kijken. Alles foto's: Airbus.

Als het aan Airbus ligt, wordt dat realiteit. Ze hebben een vliegtuig bedacht dat mensen in staat stelt met thuis te communiceren alsof ze er zijn. Oh, en dit vliegtuig heeft ook nog een fantastisch uitzicht, het is namelijk voor een groot gedeelte van glas.

Airbus onthulde het nieuwe concept in Londen. De vliegtuigbouwer denkt dat in de toekomst vliegtuigen veel zuiniger zullen zijn en de passagiers meer uitzicht zullen geven dan alleen maar de kleine patrijspoortjes die we nu hebben. In-flight entertainment wordt geactiveerd door de lichaamswarmte van de passagiers. Internet en andere communicatiemiddelen zijn tijdens de hele vlucht beschikbaar.

Een iets normalere versie, met metalen romp, maar zonder staartvlak.

Of het waar wordt? Vliegtuigbouwers bedenken steeds opnieuw grote luxe, zoals douches, bars en massageruimtes. Maar als puntje bij paaltje komt, bestellen luchtvaartmaatschappijen altijd weer cabines met zo veel mogelijk stoelen. Wellicht hebben ze in 2050 andere prioriteiten.

Follow Faqtman on Twitter