Hersens zijn te hacken


Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd via een computer een pincode uit iemands brein te halen. Ze gebruikten daarvoor een brain computer interface (BCI), een apparaat dat door gamers wordt gebruikt om computerspelletjes via de hersens aan te sturen. Een BCI interpreteert hersengolven om een spel te spelen. Deze apparaten kosten minder dan 300 euro.

Proefpersonen zaten voor een computerscherm met een BCI op hun hoofd. Op het scherm werden onder andere foto’s van mensen, bankgebouwen en pinnummers getoond. Ondertussen keken de onderzoekers naar de signalen die de BCI oppikte.

Proefpersoon tijdens het experiment.
Bij foto’s van bekenden of hun eigen bankgebouw zagen de onderzoekers een piek in het zogenoemde P300 signaal, een signaal dat de hersens afgeven als ze een beslissing maken. Ook bij de juiste pincode gaf het brein een dergelijk signaal af.

Zo konden de onderzoekers makkelijk vaststellen waar hun proefpersonen bankierden en in sommige gevallen zelfs wat hun pincode was. Ook was gemakkelijk vast te stellen wie iemand kende door foto’s te tonen. Zo reageerden de proefpersonen sterk op een foto van Barack Obama.

Hoewel de resultaten nog niet geweldig waren en je veel tijd nodig hebt om op deze manier informatie los te peuteren, kan het gebruik van BCIs in de toekomst een groot probleem voor de privacy worden, schrijven de onderzoekers. Ze wijzen er op dat ze een goedkope BCI voor consumenten gebruikten. Met een betere versie zouden bijvoorbeeld politiemensen sneller informatie uit verdachten kunnen krijgen. Volgens de onderzoekers moeten we daarom nu al nadenken over wetgeving voor dergelijke technologie.

Follow Faqtman on Twitter