Hersens sturen kunstmatige arm


De eerste door de hersens aangestuurde kunstmatige arm is klaar. Binnen een paar jaar moet deze geamputeerde ledematen vervangen.

Wie twee armen en benen heeft, doet het dagelijks duizenden keren zonder er bij na te denken: bewegen. Je hersens sturen een seintje naar je vingers om je telefoon op te pakken, of om te krabben waar het jeukt. Allemaal automatisch, zonder dat je er bewust mee bezig bent.

De nieuwe kunstarm is klaar voor tests. Foto: Darpa.
De nieuwe kunstarm is klaar voor tests. Foto: Darpa.

Mensen die een arm of been kwijtraken, kunnen dat onnadenkend bewegen over een paar jaar misschien ook weer. Het Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) heeft de eerste prototypes af van een arm die wordt aangestuurd door sensoren die in de hersens worden geïmplanteerd. Zo wordt deze prothese volledig worden gecontroleerd door het brein. APL heeft al een contract ter waarde van 34,5 miljoen dollar met DARPA, het onderzoekscentrum van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Die willen soldaten uit Irak met de armen en eventueel benen gaan uitrusten.

APL gaat de prothese de komende twee jaar testen bij vijf personen. Zo moet het systeem klaar worden gemaakt om op grote schaal te worden uitgerold. Het is nu nog onbekend hoe de arm zal reageren op alle processen in de motorische cortex van de hersens en hoe lang het duurt voor gebruikers controle zullen hebben over de arm.

Een van de meest veelbelovende technieken in de prothese is sensorische feedback. Gebruikers van de arm zullen niet alleen bewegingen kunnen maken, via sensoren in de oppervlakte van de vingers kunnen ze straks ook weer voelen. Zo wordt het mogelijk om ook breekbare spullen op te tillen. Net als bij een gewone hand, voelt de robothand wanneer er genoeg druk wordt uitgeoefend.

Volg Faqt nu ook via Twitter!

Een van de grote uitdagingen voor de makers van deze prothese is de korte levensduur van de neurale interface. De sensoren in het lichaam worden gemaakt van silicium, dat rechtstreeks wordt ingebed in het natte weefsel van het brein. Silicium heeft de vervelende eigenschap dat het in contact met vocht na verloop van tijd begint af te breken. De geschatte levensduur is ongeveer twee jaar.

De komende jaren zal worden gewerkt aan nieuwe chips, die jaren meekunnen, voor ze aan vervanging toe zijn. Daarmee moet het voor geamputeerden mogelijk worden een normaal leven te leiden, zonder iedere paar jaar onder het mes te moeten.

Verwante artikelen:

Ledematen kweken straks heel gewoon

Brein gebruikt ogen om te pakken